Nadere toegangen (indices, klappers)

Gouda
Krimpenerwaard (Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht, Krimpen a/d Lek, Krimpen a/d IJssel, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel, Schoonhoven, Stolwijk, Vlist)
Liemers (Angerlo, Duiven, Giesbeek, Groessen, Herwen en Aerdt, Lathum, Pannerden, Westervoort, Zevenaar) en Doesburg
Waddinxveen
Zeeland (Goes)
Zuid-Holland overig (Berkel, Boskoop, Nieuwkoop, Oudewater, Reeuwijk)
Zuidplas (Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Zevenhuizen)
Sint Maarten (Nederlands en Franse gedeelte)
 

Algemeen

Databases lenen zich uitstekend voor de nadere ontsluiting van archiefbestanddelen. Dat kan variëren van het analyseren van notulen tot het maken van indices op bijvoorbeeld registers van de burgerlijke stand. We duiden dit aan met het begrip nadere toegangen.

LET OP
De archieven uit Gouda en omgeving waarnaar wordt verwezen, worden bijna alle beheerd door het Streekarchief Midden-Holland te Gouda.
Sommige van de archieven waarop deze toegangen betrekking hebben, zijn mogelijk tijdelijk elders geplaatst en tot nader order niet raadpleegbaar.

Een interessant rapport inzake de ontsluiting van notariële archieven van na 1842 is in 1973 uitgebracht door de Archiefraad.

Voorbeelden van nadere toegangen — zie de linkerkolom

Webpagina’s met uittreksels uit archiefbestanddelen (zoals doop-, trouw- en begraafboeken (DTB), registers van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, e.d.), zoals die in een studiezaal zouden kunnen worden geplaatst, inclusief voorbeelden van de bijbehorende indices (steeds ontleend aan de databases waarin de gegevens zijn opgeslagen).


Er is een overzicht beschikbaar van de belangrijkste genealogische bronnen voor de regio Gouda / Midden-Holland:
Genealogische bronnen Midden-Holland

Voorbeelden van zoekopdrachten

Hier vindt u een verwijzing naar enkele simpele voorbeelden van zoekopdrachten met gegevens uit twee typen registers van de burgerlijke stand.

Rechtstreeks zoeken in een database