Nadere toegangen (indices, klappers)

Algemeen

Databases lenen zich uitstekend voor de nadere ontsluiting van archiefbestanddelen. Dat kan variëren van het analyseren van notulen tot het maken van indices op bijvoorbeeld registers van de burgerlijke stand. We duiden dit aan met het begrip nadere toegangen.

LET OP
De archieven waarnaar in de middelste kolom wordt verwezen, worden bijna alle beheerd door het Streekarchief Midden-Holland te Gouda.
Sommige van de archieven waarop deze toegangen betrekking hebben, zijn mogelijk tijdelijk elders geplaatst en tot nader order niet raadpleegbaar.

Een interessant rapport inzake de ontsluiting van notariële archieven van na 1842 is in 1973 uitgebracht door de Archiefraad.

Voorbeelden van nadere toegangen

Webpagina's met uittreksels uit archiefbestanddelen (zoals doop-, trouw- en begraafboeken (DTB), registers van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, e.d.), zoals die in een studiezaal zouden kunnen worden geplaatst, inclusief voorbeelden van de bijbehorende indices (steeds ontleend aan de databases waarin de gegevens zijn opgeslagen).

Ammerstol  Angerlo  Berkenwoude Boskoop  Doesburg  Giesbeek en Lathum Gouda  Gouderak Haastrecht Krimpen a/d IJssel  Krimpen a/d Lek Lathum en Giesbeek  Lekkerkerk  Moordrecht  Nieuwerkerk a/d IJssel  Oudewater  Reeuwijk  Schoonhoven  Stolwijk Waddinxveen Zevenaar Zevenhuizen


Er is een overzicht beschikbaar van de belangrijkste genealogische bronnen voor de regio Gouda / Midden-Holland: Genealogische bronnen Midden-Holland

Voorbeelden van zoekopdrachten

Hier vindt u  een verwijzing naar enkele simpele voorbeelden van zoekopdrachten met gegevens uit twee typen registers van de burgerlijke stand.

Rechtstreeks zoeken in een database