Inventarissen van archieven
HOME

Algemeen

Door het gebruik van databases voor de ontsluiting van archieven ontstaan meerdere mogelijkheden.
  • Een klassieke inventaris kan worden geproduceerd (in HTML-opmaak), die eventueel met een tekstverwerker (bijvoorbeeld Microsoft Word) nog kan worden verfraaid en afgedrukt voor gebruik in een studiezaal.
  • Een versie voor het internet kan worden gecreŽerd, die direct op een website kan worden geplaatst, waarbij tegenwoordig ook nog de mogelijkheid bestaat om een archiefstuk voor inzage in een studiezaal te reserveren. Het is dan niet meer nodig om klanten / externe gebruikers een afdruk van een archiefinventaris toe te zenden, omdat elke gebruiker de inventaris zelf kan downloaden of afdrukken.
  • Tenslotte kunnen - via een verzameldatabase - de beschrijvingen van alle inventarissen samen ook op het niveau van zoekwoorden of chronologisch worden doorzocht.
Van de tweede mogelijkheid worden hiernaast diverse voorbeelden getoond. Een goed voorbeeld van de derde mogelijkheid is de site van het Streekarchief Midden-Holland, waarvan de achterliggende databasetechniek o.a. is gebaseerd op de Scope-software.
Hoff

Voorbeelden van klassieke archiefinventarissen

Midden-Holland / algemeen Gouda Krimpenerwaard (gemeenten Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht, Krimpen a/d Lek, Krimpen a/d IJssel, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel, Schoonhoven, Stolwijk en Vlist) Zuidplas (gemeenten Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel en Zevenhuizen) en Waddinxveen LET OP:
- De archieven waarnaar wordt verwezen, worden beheerd door het Streekarchief Midden-Holland (Klein Amerika 20, 2806 CA GOUDA -- tel. 0182 - 521821; e-mail-adres: info@samh.nl).
- Het copyright © van de inventarissen berust bij het streekarchief.
- Als in de inventarissen wordt gesproken van "onze website" e.d., wordt de bovenstaande website bedoeld.
- Sommige van de archieven waarop deze inventarissen betrekking hebben, zijn tijdelijk elders geplaatst. Ze zijn tot nader order niet raadpleegbaar.
- De inventarissen geven in veel gevallen de stand van zaken weer per 1-1-2009. Sindsdien kan er het een en ander nogal zijn gewijzigd en/of aangevuld!
- Aan de publicatie van deze inventarissen kunnen geen rechten worden ontleend.

U kunt via de zoekfunctie van de browser een zoekwoord opgeven om in een inventaris te zoeken.