Zoekhulp

Een "plat" HTML-bestand zoals een inventaris of een index is soms erg omvangrijk. Een bestand scherm voor scherm doorbladeren kan omslachtig worden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de gezochte gegevens sneller te vinden!
  • Bij de archiefinventarissen kunt u in veel gevallen gebruik maken van een systematische inhoudsopgave, die links van of voorin het zoekbestand wordt getoond. Vanuit deze inhoudsopgave kunt u via het klikken op een link rechtstreeks overspringen naar het gezochte hoofdstuk in de archiefinventaris.
  • Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van de zoekmachine die uw browser u biedt. Dat is doorgaans de toetscombinatie Ctrl + F of een menukeuze Zoeken.
    In al deze gevallen krijgt u vervolgens de vraag voorgelegd om een zoekwoord in te toetsen (het mogen ook de eerste letters van een zoekwoord zijn!). Zoekt u dus bijvoorbeeld in een index op huwelijken naar personen uit de familie Jansen of Janssen, dan zou u kunnen volstaan met het zoekwoord Jans . (Meestal is het verstandiger om eerst de zoekopdracht Jansen en vervolgens de zoekopdracht Janssen te geven.)
  • Snel naar het begin van een zoekbestand: Ctrl + Home.
  • Snel naar het einde van een zoekbestand: Ctrl + End.