Taalpolitie en andere rariora

Verboden woord ("ram")Te gebruiken woord ("lal")ToelichtingLink
afspraakprotocolAls in: Ik ben geen protocol-fetisjist.
blankwitAls in: Waar de blanke top der duinen ....
Let op: voortaan dus geen zeeheld Witte de With maar "Blanc de blancs".
cowboyracistOudste vermelding: 1600 (zie: The Grue Age in cijfers).
democraatOllongrenAls in: het plebs wenst een raadgevend referendum, maar een echte Democraat (66) geeft liever het plebs een correctief referendum.
doodgaanoverlijdenZie bijvoorbeeld: ... de helft van de (Jemenitische) koffiebonen is overleden (de Volkskrant 24-8-2018).
Nu de hamster van de buren is overleden, zal vanavond een wake worden gehouden in het buurthuis. Uw aanwezigheid (in gepaste kledij) wordt op prijs gesteld.
dopingdoopAls in: Doe deze wielrenner nog maar een pufje Salbutamol.Froome toch gedoopt?
fietsbikeAls in: Mag ik even uw achterlicht controleren? Niet te verwarren met de tweewielers van luchtfietsers als Big Willem.
gezinfamilieAls in: de nieuwste generatie familieauto. Of: she's in the family way.
gouden eeuwgulden eeuwOm te benadrukken dat het in de 17e eeuw vooral om de gulden ging, die toen overal (dus niet alleen op de markt) een daalder waard was. Denk ook aan de gouden standaard, die pas veel later werd uitgevonden.
heermens (m/v/o)Als in: Goede morgen, dames en heren.
indiaanracistOudste vermelding: 1600 (zie: The Grue Age in cijfers).
inhoudcontentAls in: De content van dit potje fruithapje ruikt naar een gevulde luier.
intellectueelhoogopgeleideEerste vermelding: 2018.
kazernebarakkenAls in: "Vor den Baracken, vor dem großen Tor" (vrij naar Lili Marleen), waar doet ons dat ook weer aan denken ("Arbeit macht frei" soms?)Oorlogsmomument
mongoolautocoureurMax Verstappen racet wellicht in Mongolië
nimfpornosterAls in: Hylas and the nymphs door John William Waterhouse.
omaboeboenoem mij niet oma, "verschrikkelijk woord", aldus Janny van der Heijden in Volkskrant Magazine nr. 908, 2 februari 2019bijgenaamd "bakboeboe"
piskijkerijmigratiegeschiedenisNa de val van Antwerpen (1585) werden de noordelijke Nederlanden overspoeld door Antwerpenaren. Vervolgens werd de samenleving in de "zeven verenigde" gewesten ontwricht door deze invasie van mensen met een volstrekt andere taalkundige, culturele en religieuze achtergrond. Aldus een vooraanstaand lid van de VBKZVN (Vereniging tot Behoud van de Kwakzalverij in de Zeven Vereenigde Nederlanden).
Onlangs las ik deze omschrijving van een hooggeleerde piskijker: "Tussen 1585 en nu komt u een spookrijder tegemoet. Haal niet in, blijf rechts rijden en probeer de spookrijder met lichtsignalen te waarschuwen." Dit mocht ik u niet onthouden; verder commentaar overbodig.
rijwielfietsAls in: "Het rijdt op twee wielen en ziet er uit als een bike."
schrijfsterschrijverAlleen een mens (v) die zomaar wat (op)schrijft kan men - met enige goede wil - als schrijfster aanmerken.
slaaftotslaafgemaakteAls in slaafvrije chocola.
universiteituniversityWie kan mij helpen aan het artikel "Toen de Tilburg University nog KUT heette"?
utopiedystopie
vaccinziekteverwekkerGeïntroduceerd door een hoogopgeleide dame (die anoniem wenst te blijven) toen haar TomTom het had begeven.
zeeheldzeeduivel
zwarte pietblackfaceAls in iemand de blackface toespelen.Want we zitten allemaal even recht